Natura Food - dobra żywność ekologiczna w Łodzi

W Łodzi w dniach 14 - 16 października 2011 roku obędzie się IV edycja Targów Naturalnej Żywności NATURA FOOD, najważniejszej imprezy w Polsce dedykowanej żywności wysokiej jakości: żywności ekologicznej i naturalnej, a także produktom tradycyjnym i regionalnym.Po raz pierwszy oficjalnym partnerem targów została Grupa IFOAM EU, europejska struktura Międzynarodowej Federacji Rolnictwa Ekologicznego.
Dobry smak to sztuka gotowania Dobry smak to sztuka gotowania
Laboratoria smaku czy sztuka? Laboratoria smaku czy sztuka?
Oddać serce dla gotowania Oddać serce dla gotowania

NATURA FOOD dla miłośników dobrego smaku:

Targi NATURA FOOD to doroczne święto wszystkich smakoszy. Tylko tutaj w jednym miejscu i czasie swoje ekologiczne i regionalne produkty zaprezentuje większość polskich województw. Prezentacja lokalnych specjałów jest niekonwencjonalnym sposobem promocji regionów, które mogą zaprezentować się przez pryzmat swojej kuchni, ale także przyczynią się do rozwoju lokalnego przemysłu spożywczego.

Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW

W ramach NATURA FOOD odbędzie się Wojewódzki Konkurs Produktów Tradycyjnych TYGIEL SMAKÓW, którego celem jest promocja produktów wytwarzanych tradycyjnymi metodami na terenie województwa łódzkiego. Organizatorem konkursu jest Urząd Marszałkowski w Łodzi. Do konkursu zakwalifikowano 32 produkty z regionu łódzkiego a wśród nich m.in. ptifurki, kotleciki z sadzawki, kiełbasa felinowska czy bania na mleku z zacierkami.

Laboratoria smaku

Warsztaty degustacyjne na stałe wpisały się w program NATURA FOOD. W tym roku w ramach targów odbędą się m.in.:
- Laboratorium serów zagrodowych prowadzone przez Giena Mientkiewicza - niestrudzonego odkrywcę polskich serów zagrodowych, menadżera od spraw specjalnych Roberta Makłowicza.
- Laboratorium piw regionalnych prowadzone przez Marka Suligę, Wielkiego Mistrza Bractwa Piwnego.

Pokazy kulinarne

Pokaz Grzegorza Labudy
Grzegorz Labuda, obecnie Szef kuchni Boutique Hotel Platinum Palace***** we Wrocławiu, przygotuje potrawy na bazie produktów lokalnych i regionalnych z województwa łódzkiego m.in.: terrinę z gęsi owsianej z powidłami śliwkowymi łowickimi, wątróbkę z gęsi owsianej nadziewaną warzywami na sosie z chrzanu znad środkowej Warty.
Pokaz Grzegorza Łapanowskiego
W trakcie pokazu Grzegorz zaprezentuje menu oparte o świeże, nieprzetworzone i lokalne składniki nawiązując do tradycji kulinarnych regionu jak i wielu kuchni narodowych. Ich wspólnym mianownikiem będzie – zdrowie. Przygotuje m.in. kozi ser z miodem spadziowym i tartymi borowikami Grzegorz Łapanowski jest kucharzem i dziennikarzem kulinarnym. Prowadzi programy kulinarne „Ł’apetyt” i „Ł’apetyt II” emitowane w stacji KUCHNA.TV. Jego najnowszy projekt - Grzegorz Łapanowski Smakuje – to książka kucharska i zarazem poradnik konsumenta. Od września wspólnie z Dzień Dobry TVN bada kondycję polskich stołówek.

Targowy Deser – SZARLOTKA
W niedzielę, ostatniego dnia targów NATURA FOOD, zapraszamy na TARGOWY DESER - SZARLOTKĘ. Wypieki zostaną przygotowane z jabłek wyprodukowanych w regionie łódzkim, a cukiernikami staną się w tym dniu: Zespół FABRYKAŃCI, przedstawiciele wystawców, Aktorzy z Teatru PINOKIO, przedstawiciele Stowarzyszenia Twórców Kultury i Sztuki ARTCOM.

Godziny zwiedzania:
14 października 2011 10:00 - 18:00
15 października 2011 10:00 - 18:00
16 października 2011 10:00 - 16:00
Ceny biletów:
Bilet normalny 5 PLN; Dzieci do lat 10 - bezpłatnie; Bilet rodzinny (2+1, 2+2): 15 PLN
Bilet po zarejestrowaniu się na stronie www.naturafood.pl (prerejestracja aktywna do 12.10.) - 1 PLN